Hoe werkt een incassokantoor

Voor veel bedrijven is het innen van rekeningen een kostbare en tijdrovende klus. Daarom besteden ze het uit aan een incassokantoor. Deze neemt de rekening over, vaak op no cure, no pay basis en gaat aan de debiteuren vragen om het openstaande bedrag over te maken. 

Het is een vrij beroep waar geen opleiding of voorkennis voor nodig, iedereen met een KvK nummer kan zichzelf zo noemen. Ze hebben dan ook geen bevoegdheden. Een incassokantoor kan niet veel meer dan contact opnemen, praten, bellen, brieven sturen, mailen en hopen dat mensen betalen. 

Het standaard traject van een incassokantoor

Meeste incassokantoren werken op dezelfde manier. Ze sturen een eerste aanmaning met een termijn van twee weken. Wordt er niet betaald, maken ze een nieuwe rekening, dit keer inclusief incassokosten. Deze kosten zijn eenmalig en aan een maximum gebonden. 
Als iemand blijft weigeren om te betalen, is het mogelijk om een kort geding te beginnen en een deurwaarder in te schakelen. Vaak is dit te duur voor een rekening onder de 1200 euro omdat de kosten voor de rechtszaak en het salaris van de advocaat, zelden onder dit bedrag uitkomen. 

Een incasso kort geding

Een belangrijk verschil bij een incassorechtszaak is of deze betwist wordt of niet. Als de weigering om te betalen komt door gebrek aan geld of andere redenen, dan is het een onbetwiste incasso. Deze wordt meestal meteen goedgekeurd door een rechter zolang er geen vormfouten zijn gemaakt, waarna de deurwaarder in actie kan komen.
Weigert iemand te betalen omdat ze van mening zijn dat de rekening incorrect is, dan wordt het een betwiste incasso. 
Bij een betwiste vordering wordt de claim tegengesproken en, of het nou terecht is of niet, moet er een rechter over beslissen. Dit proces duurt langer en is duurder, waar de schuldeiser rekening mee moet houden. 
Het grootste gedeelte van de incasso’s komen dan ook niet bij de deurwaarder, maar worden door de debiteur betaald of als oninbaar gezien.